BAVARSKI GRADOVI

Datumi odhodov: 14. 9. 2019
Čas potovanja: 2 dni / 1 noč 
Najmanjše št. potnikov: 30 
Prevoz: avtobus

Cena

2 dni od 185 EUR

Kratek opis potovanja

Bavarski kralj Ludvik II. je že v času svojega življenja veljal za skrivnostno osebnost. Kot bavarski kralj je imel veliko dolžnosti, a zelo malo možnosti odločanja. Zato si je svoje pravo kraljestvo ustvaril v svoji domišljiji in svojo moč poskušal dokazovati s ‘pravljičnimi’ gradovi, ki pa v njegovem življenju niso bili dokončani … Država je na njegov račun bankrotirala. Takrat verjetno ni nihče pomislil, kako pomembne stvaritve je Ludvik Bavarski pustil za sabo. Pravljični gradovi so svetova znamenitost, ki jo morate videti in doživeti!

Predvideni program

1. dan: Peljali se bomo skozi predor Karavanke in naprej po Turski avtocesti mimo Salzburga do Priena, ki stoji na obali bavarskega morja; jezera Chimsee. S panoramsko ladjico se bomo odpeljali na otok Herrn, kjer bomo obiskali prvi znameniti Ludvikov dvorec, ki naj bi bil kar najbolj izvirna kopija francoskega Versaillesa. Tega gradu, kot tudi vseh ostalih, ni želel pokazati javnosti in ga je želel imeti kot zasebno zatočišče, kamor bi se umaknil pred vsakdanjikom ter se prepuščal svojemu sanjskemu svetu. Sprehodili se bomo skozi razkošno opremljene sobane, ki po slogu posnemajo francoski barok in rokoko. Vožnja mimo mimo Bad Tölza in Oberaua. V bližnjem Linderhofu bomo lahko občudovali še eno mogočno Ludvikovo stvaritev. Dvorec je edini projekt, ki ga je Ludvik videl dokončanega in je ostal njegova najljubša rezidenca vse do njegove smrti. Sledi vožnja v Ettal, kjer si bomo ogledali cerkev ob benediktinskem samostanu. Odhod v hotel, nastanitev, večerja in prenočitev.

2. dan: Po zgodnjem zajtrku se bomo odpeljali do gradu Neuschwanstein. Kralj ga je dal postaviti na razgledni točki s prelepimi gorskimi motivi v ozadju. Ob razkošni grajski opremi nam bo zastajal dih. Na nasprotnem bregu pa bomo lahko opazovali grad Hohenechwangau, rojstni kraj norega kralja. V nadaljevanju se bomo zapeljali do vasice Wies, kjer stoji ena najlepših rokokojskih cerkva v Nemčiji. Vas je po letu 1738, ko so prvič opazili solze na razpelu, postala priljubljeno romarsko središče. Stara vaška cerkev je postala premajhna, zato so postavili večjo, lepšo in mogočnejšo. Nadaljevanje vožnje v Deželo petih jezer, ki leži južno od Münchna, poglede pa usmerja na čudovito silhueto Alp. Lepot so se zavedali že bavarski kralji. Ob jezeru Starnberg sta v kraljevih rezidencah svoje otroštvo preživljala poznejša cesarica Sisi in kralj Ludvik II. Kot otroka sta bila velika prijatelja, saj sta bila poznana kot ”sorodni duši”. Odpeljali se bomo v vas Berg, kjer se je leta 1886 končalo življenje takrat ”norega”, danes pa priljubljenega kralja Ludvika. Umrl je v skrivnostnih in do danes nepojasnjenih okoliščinah. Tedanja uradna razlaga je potrdila samomor. Sprehodili se bomo do spominske kapele, ki so jo v njegov spomin postavili deset let po smrti ter videli znamenje, ki so ga postavili v jezeru na kraju njegove smrti. Sledi vožnja proti domu kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje

 • prevoz s turističnim avtobusom,
 • en polpenzion v hotelu turistične kategorije v dvoposteljni sobi,
 • zunanje oglede po programu,
 • vstopnino v vse tri gradove,
 • vožnjo z ladjo po Kimskem jezeru,
 • ogled cerkve Wies,
 • turistično vodenje z licenco GZS, organizacijo ter ddv.

Opombe

 • Do gradu Neuschwanstein je možno priti peš, s kočijo (v eno smer približno 6,00 €, v obe smeri približno 9,00 €) ali z mini busom (povratna vožnja približno 2,60 €). Plačate na kraju samem.
 • Otroci do 18. leta starosti imajo ogled gradov brezplačen. Plačajo samo vožnjo z ladjo.
 • Za potovanje potrebujete veljavni osebni dokument.
 • Priporočamo športno obutev.